Панорамна дентална рентгенова снимка Варна

Какво включва панорамната дентална снимка

Панорамната ортопантомография (ОПГ) е рентгенова снимка. Диагностична медицинска процедура, която предоставя двуизмерно изображение на устната кухина (венци, зъби, пародонт, алвеоларна кост на горна и долна челюст) и околните тъкани (областта около носа, горночелюстни синуси и темпоро-мандубуларни стави). Тя помага за откриването на проблеми, свързани с изброените органи и тъкани.

Процедурата се извършва в извън болнична среда, а най-важното, което трябва да бъде изпълнено, за да се получи ясно и точно изображение, е главата на пациента да бъде поставена в стабилно, неподвижно положение. За тази цел в устата на пациента се поставя bite-blocker (накрайник, който се захапва с предните зъби).

Панорамната рентгенова снимка дава на зъболекаря много по-голяма информация за общото състояние на устната кухина, отколкото конвенционалната дентална рентгенова снимка. В резултат от това много по-лесно могат да бъдат открити сериозни заболявания като пародонтоза, орални кисти, темпоромандибуларни нарушения, синузити и ракови заболявания. Благодарение на ортопантомографиите могат да бъдат открити проблеми, още преди да се е появила тяхната симптоматика. Високото качество на съвременните ОПГ позволява откриването на кариес в междузъбните контакти и такъв под стара пломба. Много лесно се откриват зъби, които не са на точната позиция или такива, които не могат да си пробият път през костта (ретенирани зъби). Освен това панорамните снимки са основен елемент при планирането на ендодонтски (коренови) лечения, поставяне на зъбни импланти или при планирането на ортодонтско лечение. Не е нужна никаква специална подготовка преди направата на ОПГ. Процедурата е напълно безболезнена, а единственото, което можете да направите, за да се предпазите допълнително, е да свалите всичките си бижута или каквито и да е метални предмети, които могат да реагират със рентгеновите лъчи. Въпреки че ОПГ обхваща само областта на устната кухина е добре в случай на бременност (или възможна такава) лекуващият зъболекар да бъде уведомен, за да могат рутинните рентгенови процедури да бъдат избегнати. Рентгеновите лъчи са радиоактивни лъчи, които могат да преминават през повечето обекти както и през тялото. Когато обаче процедурата се извършва правилно и се третира само строго определена област, риска от повлияване на тялото с радиация е минимален, защото излъчваното количество радиоактивни вълни от рентгеновата машина е много малко.