Зъби под атака! Причини и начини за износването на зъбите!

Зъби под атака! Причини и начини за износването на зъбите!

Не се страхувайте, защото аз, вашият скромен зъболекар от Dentsmile, съм тук, за да разкрия тайните за износването на зъбите, причините за това и забележителните решения, които да ви помогнат да възстановите перлено белите си зъби. Така че, закопчайте коланите и нека се потопим в хипнотизиращия свят на износването на зъбите!

Износването на зъбите е резултат от три лоши злодеи – триене, абразия и ерозия.

Изтриването се причинява от постоянното скърцане на зъбите един с друг, износвайки емайла. Това е особено разпространено при тези, които страдат от бруксизъм, състояние, което принуждава човек да стиска или скърца със зъби (обикновено по време на сън). Стискането и смилането е изключително често срещано в наши дни поради стресиращия ни живот.

Чували ли сте някога за твърде силно четкане? Абразията е резултат от прекомерно четкане на зъбите или използване на четка за зъби с твърд косъм. Може да бъде причинено и от ухапване на твърди предмети, като химикалки или нокти.

Ерозията е разтваряне на зъбния емайл поради наличието на киселини. Тези киселини могат да идват от външни източници като газирани напитки, цитрусови плодове и дори вино (знам, ахам). Те могат да бъдат и резултат от вътрешни фактори като киселинен рефлукс или често повръщане.

Сега, след като идентифицирахме злодеите, нека да преминем към нашите гениални решения!

Ако страдате от бруксизъм, изработеният по поръчка предпазител за уста може да бъде вашият рицар в блестяща (може би акрилна) броня. Ще предпази зъбите ви от скърцане и стискане, като ще даде на емайла ви заслужена почивка.

Изберете четка за зъби с мек косъм и възприемете нежна техника на четкане. Не забравяйте, че вашите зъби не са мръсни чинии, така че няма нужда да ги търкате като такъв (прочетете повече тук). Освен това избягвайте да хапете твърди предмети или да ги използвате за отваряне на пакети (да, говоря на вас, дъвчащи химикалки).

За да се борите с ерозията, опитайте тези прости, но ефективни стратегии:

- Ограничете приема на кисели храни и напитки.
- Използвайте сламка за напитки като газирани напитки или плодови сокове.
- Изплакнете устата си с вода след консумация на кисела храна или напитки.
- Дъвчете дъвка без захар, за да стимулирате производството на слюнка, която помага за неутрализиране на киселините.

Сега, за големия финал!

Ето го, хора – причините и решенията за износването на зъбите, всичко това в един изискан пакет. И не забравяйте, че превенцията винаги е по-добра от лечението, така че започнете да прилагате тези решения днес, за да предотвратите износването на зъбите (прочетете за възможностите за лечение за ситуации, при които има козметични проблеми поради износване на зъбите). Но чакайте, има още! Искате ли да знаете как да изведете здравето на зъбите си на следващото ниво? Чететет следващите новини, за да сте наясно с методите за предпазване на зъбите си.